Ολομέλεια

Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (31.10.2020)

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, 31.10.2020, υπό την προεδρία του Προέδρου της, Δημήτρη Βερβεσού, και με τη συμμετοχή των Προέδρων Ε. Κουτσοχήνα, Γ. Σταματογιάννη, Ν. Μπασδέκη, Α. Ζούπα, Α. Μακρυγιάννη, Δ. Ορφανού, Δ. Δημητρουλόπουλου, Γ. Μπέσκου, Π. Καρίπογλου και Γ. Μπαλιάκα, με βασικό θέμα τη λειτουργία των Δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας και κατόπιν διαλογικής συζήτησης, έλαβε ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί αυτονόητη και εντελώς απαραίτητη τη λειτουργία των Δικαστηρίων της χώρας με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τις αρμόδιες προς τούτο Διοικήσεις των Δικαστηρίων για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των δικών και των κάθε είδους διαδικαστικών πράξεων. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, η Δικαιοσύνη να βρίσκεται εν πλήρη λειτουργία και να παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα κάθε είδους δικαστικής προστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους και με όλα τα Δικαστήρια των Ευρωπαϊκών χωρών.

Εν όψει της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας σε περιοχές που είχαν ενταχθεί στο 4ο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, η Συντονιστική ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία την άμεση επαναλειτουργία όλων των Δικαστηρίων κάθε δικαιοδοσίας (αστικών, ποινικών, διοικητικών), όπως και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Η λειτουργία ασφαλώς θα πρέπει να γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνεται δε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη συμβάλλει τα μέγιστα με κάθε δυνατό τρόπο (χρήση ηλεκτρονικών μέσων, διευκολύνσεις στις καταθέσεις κλπ.) στην αποφόρτιση και ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων και θα συνεχίσουν να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, δεδομένου ότι ακόμα και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας των Δικαστηρίων, η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της χώρας έχει επηρεάσει καθοριστικά και δυσμενώς τους δικηγόρους, η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει την εκ νέου ένταξη του δικηγορικού λειτουργήματος στους πληττόμενους ΚΑΔ και ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία να ληφθεί άμεσα μέριμνα για μέτρα στήριξης των συναδέλφων, όπως την ένταξη στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ήδη εξαγγέλθηκε, αλλά και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου, τη μείωση ενοικίου κλπ.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους συναδέλφους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού (χρήση μάσκας – αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων κλπ.), διασφαλίζοντας κατά το δυνατό τη δημόσια υγεία και την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων.

Log in