Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικων Συλλόγων Ελλάδος (Συνεδρίαση 16.05.2020)

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικων Συλλόγων Ελλάδος (Συνεδρίαση 16.05.2020)

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα, 16.5.2020, υπό την Προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Ο ρόλος του υπερασπιστή δικηγόρου, προβλεπόμενος από το Σύνταγμα, υπερεθνικής ισχύος διατάξεις και το νόμο, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του ποινικού δικαιϊκού συστήματος, του κράτους δικαίου και του σύγχρονου νομικού πολιτισμού και ως εκ τούτου χρήζει του απολύτου σεβασμού όλων. Πολλώ δε μάλλον, εκείνων που μετέχουν της δικαιοδοτικής διαδικασίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης έχει ως αποκλειστικό έργο την αντιπροσώπευση του εντολέα , δικαιούται δε να απολαμβάνει κατά νόμο σεβασμού και τιμής από τις δικαστικές αρχές ( άρθρα 34-35 Κώδικα Δικηγόρων ). Υπενθυμίζεται ότι , σύμφωνα με το άρθρο 332 ΚΠΔ , αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ακροατήριο οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη με τρόπο αμερόληπτο, ευπρεπή , απαθή και ψύχραιμο διαπράττουν βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα.

Αδιαπραγμάτευτη δε, θεσμική αποστολή των εκλεγμένων οργάνων του δικηγορικού σώματος αποτελεί η προάσπιση του ανωτέρω πλέγματος διατάξεων , που κατατείνει στην προστασία του κύρους της δικαιοδοτικής λειτουργίας και στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ακέραιη και αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης.

2. Στην πρόσφατη υπόθεση, που απασχόλησε τη δημοσιότητα, το δικαστήριο έταμε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό και απέδωσε δικαιοσύνη.

3. Η άμεση τοποθέτηση του Πρόεδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σχετικά με την απαξιωτική και προσβλητική προς τους δικηγόρους θέση της εισαγγελέως της έδρας, αποτελεί απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, κατά τη συνεδρίασή της στις 12.5.2020, προς διασφάλιση του υπερασπιστικού έργου των δικηγόρων και του κύρους του σώματος, ήταν θεσμικά και χρονικά επιβεβλημένη και δεν είχε καμία σχέση με την ουσία της υποθέσεως, όπως από την αρχή επισημάνθηκε. Η ορθότητα της θέσης αυτής αποδείχθηκε περίτρανα, άλλωστε, και από την επανόρθωση που έκανε η Εισαγγελέας, κατά τη δευτερολογία της, για το θέμα αυτό. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, δεν απηχεί την πραγματικότητα και συνιστά ηθελημένη ή μη παρερμηνεία της.

4. Η προάσπιση του κύρους των δικηγόρων και του θεσμικού τους ρόλου είναι αδιαπραγμάτευτη. Όσοι δικηγόροι, και δη αιρετοί εκπρόσωποι του σώματος, με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, αφήνουν απροστάτευτους τους συναδέλφους σε περιστατικά δικαστικής και εισαγγελικής αυθαιρεσίας , τους χαρίζουμε το ρόλο αυτό.

Τους αφήνουμε στο μοναχικό και αδιέξοδο δρόμο των προσωπικών επιλογών και μικροπολιτικών επιδιώξεών τους. Τουλάχιστον, όμως, ειδικά οι αιρετοί, οφείλουν να γνωρίζουν τον Κώδικα Δικηγόρων, τη λειτουργία των οργάνων και τη θεσμική εκπροσώπηση του σώματος, να μην αγνοούν εσκεμμένα τον Κώδικα και να τον σέβονται.

5. Η Συντονιστική Επιτροπή, σε πείσμα όλων αυτών, συνεχίζει να αγωνίζεται για τα μείζονα προβλήματα του σώματος, ιδίως η ασφαλής και προσήκουσα επαναλειτουργία των δικαστηρίων, η οικονομική στήριξη του κλάδου (αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ασφαλιστικές –φορολογικές διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις, ΦΠΑ, μείωση μισθώματος κλπ) και η ποιοτική αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης και του κύρους των συλλειτουργών της.

.COM Business Computing 2020