Ανακοινώσεις - Νέα

Ανακοινώσεις - Νέα (36)

Νέα ΚΥΑ : Έναρξη όλων των ποινικών δικαστηρίων στις 22/6/2020 με αλλαγή υγειονομικού πρωτοκόλλου

Με αλλαγή του πρωτοκόλλου για τη χωρητικότητα των δικαστικών αιθουσών, ειδικά για τα δικαστήρια, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης των ποινικών δικών η 22 Ιουνίου σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.
Με την KYA που δημοσιεύθηκε, μεταφέρεται η ευθύνη για το ποιες υποθέσεις θα εκδικαστούν στις Διοικήσεις των δικαστηρίων, συνεπώς όλες οι δίκες, ακόμα και με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων μπορούν να διεξαχθούν.
Μάλιστα για αυτό το λόγο, αλλάζει ειδικά για τα δικαστήρια και το υγειονομικό πρωτόκολλο της αναλογίας 1 άτομο / 10 τμ και μετατρέπεται "20-25 άτομα σε μικρή αίθουσα" και θα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων όταν αυξάνονται τα τετραγωνικά της αίθουσας.
Συγκεκριμένα για υγειονομικά μέτρα αναφέρεται:

Διαβάστε περισσότερα...

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4689/2020 για τη Δικαιοσύνη. Αλλαγές σε Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας - Νομική βοήθεια - Παραγραφή αδικημάτων - Επίδοση εγγράφου με ηλεκτρονικά μέσα και άλλες διατάξεις.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 4689/2020 "Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57/ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Ν. 4689/2020 Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν. 3663/2008 (Α’99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις".

Με το Ν. 4689/2020 ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο κρίσιμες Οδηγίες για τα δικονομικά δικαιώματα των παιδιών και τη δικαστική αρωγή. Ο Ν. 4689/2020 περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για τη Δικαιοσύνη, μεταξύ των οποίων στα άρθρα 29 επ. - Νέες διατάξεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στα άρθρα 42 επ. - Αλλαγές στο θεσμό της νομικής βοήθειας για πολίτες χαμηλού εισοδήματος, στο άρθρο 67 - Επίδοση εγγράφου και με ηλεκτρονικά μέσα, στο άρθρο 97 - Ρυθμίσεις για πνευματική λύση θρησκευτικού γάμου.

Τα άρθρα 63 και 64 του Ν. 4689/2020 εισάγουν νέες ρυθμίσεις για την παραγραφή, παύση ποινικής δίωξης και μη εκτέλεση ποινών υπό όρο.

Αναλυτικά τα ανωτέρω άρθρα προβλέπουν :

Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών κας Ανδρομέδας Στεφανίδου με τίτλο "Η ΠΟΙΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΕΚΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ"

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΝΟΜΟΡΑΜΑ το νέο βιβλίο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών κας Ανδρομέδας Στεφανίδου "Η ΠΟΙΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΕΚΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ" (Επισκόπηση Άρθρων Πέμπτου και Έκτου Κεφαλαίου του ΠΚ μετά το Ν.4619/2019 και το Ν.4637/2019) Ερμηνεία-Νομολογία-Υποδείγματα.

Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Ανδρομέδα Στεφανίδου, υπηρέτησε επί σειρά ετών στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίου του συναδέλφου Παύλου Ν. Τζοβάρα με τίτλο "Στη φλεγομένη και μη καιομένη βάτο της Δικαιοσύνης"

Tzovaras Paulos

Την πρώτη του συγγραφική απόπειρα με το βιβλίο "Στη φλεγομένη και μη καιομένη βάτο της Δικαιοσύνης" από τις εκδόσεις Σοκόλη επιχείρησε ο συντ. Δικηγόρος Παύλος Ν. Τζοβάρας.

Ο Παύλος Ν. Τζοβάρας γεννήθηκε το 1951 στο Παλαιοχώρι Φιλιατών. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας από το έτος 1976 μέχρι τη συνταξιοδότησή του, υπήρξε για τρεις συνεχόμενες θητείες Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας.

Παρατίθεται ο πρόλογος του βιβλίου :

"Ι. DE PROFUNDIS

Αναρωτήθηκα κατ’ επανάληψη, αγαπητέ αναγνώστη, και ίσως είναι και δική σου απορία, σε μια εποχή ισοπεδωτικής ψηφιοποίησης και καταλυτικής επιβολής του ηλεκτρονικού Τύπου που έχει εξωθήσει το βιβλίο σε παρατεταμένη περίοδο ισχνών αγελάδων, ποιος να ’ταν άραγε ο αποχρών λόγος να εκτεθώ σ’ ένα, όπως φαντάζει, τιτάνιο εγχείρημα που υπό προϋποθέσεις πιθανόν και να με ξεπερνά;

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΩΣ 31.05.2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Ηγουμενίτσα   19-5-2020

Αριθ. πρωτ.

Προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας

Δεδομένης της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας και της διατήρησης της αναστολής  των δικονομικών προθεσμιών, καθώς και των παραγραφών των αξιώσεων, σύμφωνα με την Δ1α/ΓΠ. οικ. 30340/16-5-2020  (ΦΕΚ 1587, τ.Β) Κοινή Υπουργική Απόφαση, σας γνωστοποιούμε ότι τα γραφεία της γραμματείας του Ειρηνοδικείου Ηγουμενίτσας, για το χρονικό διάστημα από την 18-5-2020 και εξής και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης, θα λειτουργήσουν ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα...

Κατατέθηκε στην Βουλή Νομοσχέδιο για τροποποιήσεις του Νόμου για την Παροχή Νομικής Βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος (Ν. 3226/2004)

Σημαντικές τροποποιήσεις του πλαισίου για την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος (Ν. 3226/2004) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι τροποποιήσεις και προσθήκες γίνονται στο πλαίσιο ενσωμάτωσης της Οδηγία EE 2016/1919 «σχετικά με τη δικαστική αρωγή για υπόπτους και κατηγορουμένους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και για καταζητουμένους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο συγκεκριμένος τρόπος ενσωμάτωσης επιλέχθηκε από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή προς αποφυγή θέσπισης ενός ακόμα ειδικού νόμου, που θα συνέβαλλε στο φαινόμενο της πολυνομίας, δηλαδή της παράλληλης ισχύος περισσότερων νόμων γενικότερου και ειδικότερου περιεχόμενου με το ίδιο κατ' ουσίαν αντικείμενο.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Log in